3 Mart 2012 Cumartesi

MUHTEŞEM DUBAİ METROSU!..


Kırmızı ve yeşil hatlardan oluşan ve tamamen vatmansız işleyen Dubai Metrosu toplam 74,7 kilometre uzunluğu ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı.
Tamamı 172 kilometre uzunluğundaki bu inanılmaz pahalı ve görkemli metroyu aralarında Türk firmasının da bulunduğu bir konsorsiyum yaptı.
Körfez bölgesinin ilk metrosu ünvanını da alan Dubai Metrosu’nda bütün istasyonlarda yaz kış hava sıcaklığı 20 derecede tutuluyor.
Dubai Metrosu “Yeşil Hat” (Green Line) üzerine dünyanın en büyük metro istasyonu oldu.
Dünyanın en yüksek binası, dünyanın en geniş alanlı yapay adası gibi projelerle öne çıkan Dubai bu kez de dünyanın en büyük metro istasyonu ile kendisinden söz ettiriyor. Dubai metrosunu 23 km’lik yeşil hattının tam ortasında bulunan “Birlik” (Union) istasyonu 25 bin metre karelik alanıyla  dünyanın en büyük metro istasyonu unvanını aldı.
Yeşil hat ve mevcut kırmızı hattın tam birleşim yerinde yer alan istasyonda sağlık kliniği dahi pek çok hizmet yer almakta. Dubai metro sisteminde her şey tam otomatik olarak yönetiliyor.
DUBAİ METROSU
Ortadoğu’da 2005 yılı ihalelerinin en büyüğü olan Dubai Metrosu ihalesinin sonuçları 29 Mayıs Pazar günü açıklanmış olup  sonuçlara göre; ihaleyi 12.45 milyar Dirhem (yaklaşık 3,5 milyar ABD Doları) bedelle Yapı Merkezi, Mitsubishi, Obayashi, ve Kajima şirketlerinin oluşturduğu Türk-Japon Konsorsiyumu kazanmıştı.. . Sözleşme imzası işlemleri tamamlanarak, 9 Temmuz 2005 Cumartesi günü İşveren İdare adına, Dubai Belediye Başkanı QASSIM SULTAN ve konsorsiyum adına, konsoriyumu oluşturan beş firma temsilcisi ana sözleşmeyi imzalayarak metro yapımına ilk adımı tamamlamışlardı.
52 Km uzunluğundaki İlk aşamada;
• 46.5 km yükseltilmiş hat ve 23 istasyon,
• 5.5 km yeraltı hat ve 4 adet yeraltı istasyon,
22,7 km uzunluğundaki ikinci aşamada ise;
• 15 km yükseltilmiş hat ve 12 istasyon,
• 7,7 km yeraltı hat ve 6 adet yeraltı istasyon,
09.09.09 Dubai Metrosu Hizmete Açıldı.

Türk İnşaat şirketi YAPI MERKEZİ ile Japon ortakları Mitsubishi, Obayashi ve Kajima’nın oluşturduğu Konsorsiyum; Dubai Metrosu’nun birinci aşaması olan Kırmızı Hat’tı tamamlayarak 9 Eylül’de işletmeye açtı. Japon-Türk Ortak Girişimi (Japanese-Turkısh Joint Venture) olarak da anılan ortaklık, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed’in hedef olarak koyduğu 999 (9 Eylül 2009) tarihini tutturmayı başararak Kırmızı Hat’tı açılış töreni sonrasında halkın hizmetine sundu. Yapımına 2005 yılının Ağustos ayında başlanan 76 km. uzunluğundaki Dubai Metrosu’nda, Kırmızı ve Yeşil olarak tanımlanan iki hat üzerinde 10’u yeraltı, 35’i viyadükte olmak üzere toplam 45 istasyon, 3 depo alanı ve tamir bakım atölyesi, 3 ana trafo merkezi ve toplam 5700 araçlık katlı otoparklar bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder