29 Şubat 2012 Çarşamba

Hattat Holding Amasra'daki Termik Santrali Çinli AVIC ile Yapacak



   22.02.2012


Foto: Rıza Özel (AA)



Hattat Holding'e ait Hema Endüstri AŞ'nin Bartın-Amasra'da yerli taşkömürü ile kuracağı 1.320 Megavatlık (MW) termik santrallin 'mühendislik, satınalma ve inşaat' işleriyle ilgili, Çinli AVIC International firması ile 1 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın şahitliğinde gerçekleşen anlaşmaya, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile AVIC International Cooperation Başkan Yardımcısı Liu Jun imza koydu. 
     
İmza töreninde konuşan Bakan Yıldız, ''1.320 MW'lik santralin imza törenindeyiz. Bu projeyi destekliyoruz. Gerek yerli taşkömürü, gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ilgili önemli bir imzadır'' diye konuştu. Projenin birçok açıdan fayda getireceğini ifade eden Yıldız, proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işleneceğini, bunun da 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiğini bildirdi. Enerji Bakanı, ''Çevreye ve yeşile saygı içerisinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım. Yerli kaynaklarımızın her birisi doğalgazla alakalı ithalatımızı azaltma anlamına gelmektedir'' dedi. 
     
'Ultra ultra süper' kritik bir santral
     
Törende konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ise, santralin 'ultra ultra süper' kritik bir santral olacağını kaydederek, dünyanın en yeni teknolojisiyle kurulacak bir santral olacağını vurguladı. 
Santralin toplam maliyetinin sorulması üzerine Hattat, 4 bin MW güce eriştiklerinde 4 milyar dolarlık bir yatırımı yapmış olacaklarını bildirdi. Hattat, ''Şimdiden 260 milyon avro yatırdık. Santral için şu anda ÇED sürecindeyiz, ÇED süreci bittiği anda hemen inşaata başlayacağız ve 3,5 yıl sürecek'' diye konuştu. Küresel kriz ortamında projenin finansmanını nasıl sağlayacaklarının sorulması üzerine, yeterli öz kaynağa sahip olduklarını belirten Hattat, ''Kriz kuzey yarım kürede yaşanıyor, dünyanın öbür yarı küresinde finansman krizleri pek yaşanmıyor'' yanıtını verdi. 
     
Santralin yeriyle ilgili bir problemin olduğunun hatırlatılması üzerine ise Hattat, daha önce bakanlığın gösterdiği yerin denizaltıların sığındığı mağaralara rastlayan bir yer olduğunu ve bu yerin değişmesi için bakanlığa başvuru yaptıklarını dile getirdi. Hattat, santral kuruluncaya kadar çıkarılan kömürün satılacağını, kurulduktan sonra ise tamamının santralde kullanılacağını da vurguladı. 
     
AVIC International Cooperation Başkan Yardımcısı Liu Jun ise 2008 yılında geldikleri Türkiye'de bir santral projesi yaptıklarını, bugünkü santral projesinin ikinci projesi olacağını söyledi. Ultra ultra süper kritik bir santral olacağını kaydeden Jun, Çin'den getirecekleri teknoloji ile birlikte bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacaklarına inandıkları bildirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder