17 Ocak 2012 Salı

DÜNYA MİMARLIK FESTİVALİNDE GELECEĞİN PROJESİ ÖDÜLÜ ANTAKYA MÜZE-OTEL PROJESİNİN

Bu hafta sonu kültür zengini ve dinlerin karışımını güzel bir karışımını görebileceğimiz şehirlerimizden Antakya'daydım. Tarih öncesi ve Helenistik Dönemin kalıntılarını merkezdeki Arkeoloji Müzesi'nde görmeniz mümkün. Bu konuyla ilgili topladığım bilgileri sizinle paylaştım.
Farklı dinlerin aynı ortamda yaşamına devam ettiği bu güzel tarihi kentimizi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 




Hala kazıların devam ettiği bölgede Emre Arolat'ın ödüllü projesi Antakya Müze-Otel projesi devam ediyor.
Kalıntıların yavaş yavaş gün yüzüne çıkarken, çelik yapının ayakta durmasını sağlayacak ayaklar için 21 kuyu kazısı da aynı zamanda devam ediyor.



Antakya’nın merkezinde, Hristiyan dünyasının önemli hac noktalarından biri olan St. Pierre Kilisesi’ne yakın konumdaki arazinin sondaj kazılarından çıkan kalıntılar, bu alanda bir beş yıldızlı otel yapmak isteyen işvereni  müze-otel fikrine yönelten unsur oldu. 




Kazı alanındaki kalıntıların yerleri, yapının yere bastığı noktaları belirleyen ana faktördür.Yapının ana taşıyıcısı olan kompozit kolonlar, kazı alanının ortasından geçen dere yatağı izinin açtığı boşluk ve alanın çeperlerinde belirlenmiş noktalarda, kalıntılara olabildiğince zarar vermeden konumlanmakta.




Kolonların taşıdığı ana saçak, hem arkeolojik alanı imleyen bir üst örtü, hem de üzerinde balo salonu, toplantı salonu, açık havuz ve sosyal tesislerin bulunduğu, peyzaj ile zenginleşen bir üst platform halini alır. St. Pierre tepesini ve kenti gören bu platform, Antakyalıların açık hava teras kullanım alışkanlıklarını devam ettirir. Platformun geçirgen yüzeyinde yer yer açılan yarıklar, saçak altının ışık almasını sağlarken arkeolojik kalıntılarla görsel bağlantının da otelin hiçbir alanında kopmamasını sağlıyor.

Sancaklar Cami ve Antakya Otel’e “Highly Commended” Ödülü

Otelin ana gövdesi, tekil kompartımanlar haline getirilmiş prefabrike yatak odası ünitelerinin istiflenmesiyle oluşur. Çelik kirişlerden oluşan ara platformun üzerine yerleştirilen yatak odaları; yatay bağlantı yolları ve köprüler ile ana dolaşıma bağlanır. Saçak altında kalan bu yarı açık mekan; dışarıdaki iklimsel koşullardan soyutlanmayan, zemindeki kalıntılar ile görsel ilişkinin sürdürüldüğü ve yere ait niteliklerin deneyimlendiği bir dünya sunar. Yarı kapalı teraslar ve bahçeler bu deneyimini daha cazip hale getirir. Lobi, restoran, lounge gibi birimler, kalıntıların bulunduğu kottaki kamusal kullanıma açık alanlara yakın noktada konumlanır. Otel yapısı bu özellikleriyle, mekan standartlarından feragat etmeden yere ve duruma özgü hale geliyor.


+ kesit_zoom in

Kazı alanının üzerinde dolaşan köprü ve rampalar ile oluşturulan açık alan parkuru, alanı bir arkeolojik park olarak ziyarete açar ve kalıntıların yakından görülmesine imkan verir. Parkurun başlangıcı olan InfoBox, ziyaretçiyi kazı alanındaki tarihi bulgular hakkında bilgilendiriyor.


02

Yapıyı oluşturan elemanların prefabrike üretimi, alandaki yerinde üretimi en az indirmeye yardımcı olur. İnşa edilmekten çok yerinde kurulan yapı bu niteliğiyle kazı ekiplerinin arkeolojik alanda kurduğu geçici konaklama tesislerini akla getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder