5 Mart 2012 Pazartesi

İETT arsası, inşaatçıların yakın takibine girdi


Dubai Şeyhi El Maktum’a 800 milyon dolara satılan ancak açılan dava nedeniyle satışı iptal edilen İETT’nin Levent’teki arazisiyle ilgili yeni plan onaylandı. Bu kararın ardından inşaat firmaları da arsaya talip olduğunu açıkladı


Dubai Şeyhi El Maktum’a 800 milyon dolara satılan ancak açılan dava nedeniyle satışı iptal edilen İETT’nin Levent’teki 46 bin metrekarelik arsasında yaşanan son gelişmeler, inşaat sektörünü heyecanlandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, geçtiğimiz günlerde aldığı kararla İstanbul’un en değerlilerinden biri olan arsayı, El Maktum’a satılmadan önceki emsal oranına geri döndürdü. El Maktum’a satıldığı sırada yükseklik sınırının kaldırıldığı arsa için atılan bu son adımla emsal 3’e gerilemiş oldu.
Belediyenin aldığı bu kararın ardından araziyle ilgili nasıl bir süreç izleneceği ise önümüzdeki günlerde  belli olacak. Aslında, İBB’nin bu noktada önünde üç seçenek bulunuyor. Bunlardan birisi daha önceki dönemde yaptığı gibi arsayı direkt olarak satışa çıkarması. İkincisi ise İBB’nin TOKİ gibi bir yöntem izlemesi. Tıpkı TOKİ’nin kendi iştiraki olan Emlak Konut GYO ile arsaları hasılat paylaşımı yöntemiyle satması gibi, İBB de kendi iştiraki olan Kiptaş ile bunu yapabilir. İnşaat devlerinin açıklamaları,  İBB’nin daha çok bu yöntemi tercih etmesi beklentisinde olduğunu ortaya koyuyor. Diğer taraftan İBB’nin  bir gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma planı olduğu biliniyor. Kurumun bu durumda arsayı tamamen kendi tasarrufuyla değerlendirmesi söz konusu olabilir.
Şimdi İstanbul’un merkezindeki son arsalardan biri olan İETT arazisinde nasıl bir strateji izleyeceği kadar kimlerin talip olacağı merak konusu... Bir diğer merak konusu ise, o dönem yükseklik sınırının kaldırılmasıyla değeri 800 milyon doları gören arsanın, emsal üçe indirilince fiyatında nasıl bir değişim olacağı....

EL MAKTUM’DAN BU YANA ARSADA NELER OLDU?
2006 yılında yapılan yüksek imarlı plan değişikliğinin ardından Dubai Şeyli El Maktum’a  800 milyon dolara satılan 46 bin metrekare büyüklüğündeki arsa için 2007’de İstanbul 7. İdare Mahkemesinde dava açılmıştı. Plan değişikliğinin iptali istemiyle açılan davayı reddeden mahkemenin kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı. Buna göre 2006 yılı öncesindeki emsale dönülmüş oldu. Danıştay’ın aldığı kararla arsanın yeniden imar hakkı kazanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu yeni plan notlarını hazırladı. 
2006 yılında verilen imar artışına ek düzenlemeler getirilen değerlendirmeye göre, İETT arazisi turizm, ticaret, yol ve yeşil alan olarak belirlendi. Turizm ve ticaret alanı olarak belirlenen kısımda yapılacak bina içerisinde, otel, iş merkezi, rezidans, ofis, alışveriş merkezi, restaurant gibi faaliyetlerin yanı sıra yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek.  Daha önce yüksekliğin serbest bırakıldığı arazinin emsali 3 olarak belirlendi. Ayrıca eğimden doğan bodrum katlar emsale dahil edilmedi, ancak bodrum katlardan sadece 3’ü iskan edilebilecek.

CEMAL GÖKÇE İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı
Önce plana bakacağız

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’de daha önce arsanın imar planıyla ilgili açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, “Biz herhangi bir yere dava açmaktan mutlu değiliz. Ama kente yük getirecek uygulamalara karşı çıkıyoruz” dedi. İETT arsasının 46 bin metrekarelik alanıyla yapılaşması durumunda kente yük getireceğini savunan Gökçe, şunları söyledi:
“Oradan belki 1 milyar lira gelecek ama belediye, bölgeye yapmak zorunda kalacağı altyapı harcamaları yüzünden daha fazla para harcayabilir. Kent deprem riski taşıyor. Toplanma alanlarına, yaşanabilecek yeşil alanlara ihtiyaç var.”
Cemal Gökçe, arsayla ilgili uygulamayı gördükten sonra yeniden dava açabileceklerini de sözlerine ekledi. 
SABRİ ATEŞ İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı
Metrekaresi 10 bin dolar eder

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş de, arsanın çok değerli bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, metrekaresinin 10 bin dolara satılabileceğini söyledi. Ateş, bölgenin değeri ve 3 emsal düşünüldüğünde yapılacak ihalede arsanın bu rakama rahatlıkla ulaşabileceğini belirterek, “O güzergahta hatta İstanbul’un birçok yerinde böyle bir arsa daha yok” dedi. Ateş, arsanın El Maktum zamanında 800 milyon dolar etmesini ise o dönemde verilen özel imara bağlarken, “Aynı emsal olsaydı fiyat farklı olurdu. Arsanın emsali yükselirse değer daha da artar, 800 milyon doları bulabilir. Bölgede mahkeme çok yüksek yapılaşmayı iptal etti ve bu nedenle 3 emsal veriliyor” dedi.
 ARSAYA İNŞAATIN DEVLERİ TALİP OLDUKLARINI AÇIKLADI
Ali Ağaoğlu’ndan Yaşar Aşçıoğlu’na, Nazmi Durbakayım’dan Serdar İnan, İnanç Kabadayı, Özcan Tahincioğlu ve Ziya Yılmaz’a kadar pek çok isim arsayla ilgili olduklarını ifade etti. İşte o isimler ve arsa planları
ALİ AĞAOĞLU Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
İstanbul’daki her arsa ilgi alanımızda

İETT arsasının çok kıymetli olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, o dönem 800 milyon dolara satılmasının daha doğru olacağını ifade ettiği arsa için alınan bu son kararı da çok olumlu bulduğunu ifade ederek, arsaya talip olabileceğini açıkladı. Ağaoğlu, şöyle konuştu: “İBB’nin büyük yatırımlara ve bunlar için kaynağa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden arsadan gelecek para önem taşıyor. Satışın koşullarına bakacağız. Belediyenin nasıl satacağını şimdilik bilmiyoruz ama talip olabiliriz. Zaten İstanbul’daki her arsa ilgi alanımıza giriyor.”
Nazmi Durbakayım Teknik Yapı Holding Başkanı
Yaklaşımımız önümüzdeki günlerde netleşir

Nazmi Durbakayım, İstanbul’un en güzide yerinde  olan  İETT arazisini inşaat için nadide bir hammadde olarak nitelendirerek, arsaya yaklaşımlarını önümüzdeki günlerde ortaya koyacaklarını söyledi. Durbakayım, şöyle konuştu: “Arsanın İstanbul’a yakışacak şekilde değerlendirilmesini arzu ederiz. Araziye yerli müteahhitler tarafından proje yapılması daha iyi olur. Ancak, İstanbul’a yakışacak daha iyi bir projeyi yabancı yatırımcı getirirse buna da hayır demek mümkün değil.  Gelişmelere bağlı olarak araziye yaklaşımımız önümüzdeki günlerde netleşir.”
Yaşar Aşçıoğlu Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Arsaya talibim, en iyisini yaparım

İstanbul’un merkezinde yer alan en değerli arazilerden biri olan İETT’nin arazisiyle ilgili büyük beklentiye giren inşaat sektörünün temsilcilerinden biri olan Yaşar Aşçıoğlu, araziyle yakından ilgilendiğini belirterek, “Arsaya talibim. Zülfikarlar Gurubu ile ortak olarak arsayı alacağız. Araziyi iyi biliyoruz ve dersimize iyi çalıştık. Arsayı almamız halinde çok iddialı bir proje yapacağız. Şimdiye kadar hep iddialı ve çok lüks projeler yaptık.  Biz alamazsak da  inşallah vizyonlu bir firma alır. İşi, bilmeyenler almasın” dedi. Aşçıoğlu,  arsayla ilgili belediyeyle görüştüklerini de belirtti.
Serdar İnan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Yabancı ortakla ihaleye gireriz

Arsaya talip olan isimlerden biri de Serdar İnan oldu. Arazinin ilgi alanlarına girdiğini vurgulayan İnan, emsale göre 800 milyon doların bile ucuz olabileceğini söylediği arsaya daha önce de talip olduklarını belirterek, “1997 yılında arsa için o dönemdeki İBB Başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Sinpaş ile birlikte kat karşılığı teklif vermiştik. O zaman kısmet olmadı. Hasılat paylaşımıyla satılması iyi olur. Biz de yabancı bir ortakla hareket ederiz” dedi. İnan, projelerin mahkemeye takılmaması için de yasal süreçte yaşanacak olumsuzlukların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Ziya Yılmaz DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Arsada çok ilginç bir proje yapılabilir

Türkiye’nin ilk burgu kulesinin altına imza atan DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı  Ziya Yılmaz da, İETT arazisine talip olabileceklerini açıkladı. Yılmaz, araziye verilen rakam olan 800 milyon doların yüksek olabileceğini belirterek, “Arsanın şimdiki imar durumu da önemli. Buna göre fiyat belirlenecek” dedi. Yılmaz, arsayı çok iyi bildiğini ve bölgeye çok ilginç bir proje yapabileceklerini ifade ederek, “Arsa satışından ziyade hasılat paylaşımıyla yapılması daha iyi olabilir. İncelemelerimiz sürüyor. Kendi başımıza ya da bir ortakla ihaleye girebiliriz” diye konuştu.
İNANÇ KABADAYI Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı
Hasılat paylaşımına sıcak bakarız

İnanç Kabadayı ise arsayla ilgili farklı bir yaklaşım sergileyerek, arsayı satın almayı düşünmediklerini fakat hasılat paylaşımıyla satışa çıkması durumunda farklı bir yaklaşım sergileyeceklerini söyledi. Kabadayı, “Hasılat paylaşımı söz konusu olursa ortaklıklarla ihaleye girmeyi düşünebiliriz” diye konuştu. Arsaya daha önce verilen 800 milyon doların değişebileceğini belirten Kabadayı, “Fiyat konusunda fizibilite çalışması yapmadan bir yorum yapmak doğru olmaz. Zamanında arsaya verilen fiyatı göz önüne aldığımızda günümüz koşullarında bu fiyat değişenlik gösterecektir” dedi.
Özcan Tahincioğlu Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı
İhaleyle satışa çıkması daha iyi olur

2012 yılı planları dahilinde Levent bölgesinde birçok arsayla ilgilendiklerini belirten Özcan Tahincioğlu, şöyle konuştu: “Bölgenin yıldızının geçmişte olduğu gibi parlamaya devam edeceğini düşünüyoruz ve bu sebeple İETT arsasıyla ilgilenmeyi planlıyoruz. Arsanın piyasa koşullarında direk satış ile değil de ihale yoluyla satışa çıkması halinde, rakam, daha yüksek seviyelere çıkabilir ve her iki taraf içinde kazançlı bir proje haline gelebilir.” Tahincioğlu, yerli veya yabancı bir ortakla sinerji yaratılabileceğini görmeleri halinde ortaklık seçeneğini düşüneceklerini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder